Koristi hiperbarične kisikove terapije za športnike

Vrhunski športniki

Kaj imajo skupnega LeBron James, Tim Tebow in Michael Phelps poleg tega, da so vsi ugledni športniki? Kot številni drugi športniki za regeneracijo poškodb, povezanih s športom, in za izboljšanje splošne zmogljivosti uporabljajo hiperbarično kisikovo terapijo.

Povečan vnos kisika pri večjem atmosferskem tlaku v hiperbarični komori pospešuje celjenje športnih poškodb, poškodovanim športnikom omogoča hitrejše okrevanje in zmanjša tveganje za ponovno poškodbo.

Športi so intenzivni, posledica sil udarcev med igro ali napornim treningom pa so poškodbe, ki povzročajo manjše ali večje travme na telesu.

Hiperbarična kisikova terapija za športnike

Znanost skrita za čarobno močjo kisika

Študije o športnih poškodbah so pokazale, da je proces zdravljenja naraven in poteka v določenem zaporedju ne glede na vrsto ali vzrok poškodbe. Obstajajo tri stopnje procesa celjenja, in sicer vnetna faza, faza proliferacije in faza remodeliranja.  Vsem trem fazam pa je skupen kisik, ki igra pomembno vlogo v vsaki od teh faz celjenja.

Pri hiperbarični kisikovi terapiji se uporablja kisik, ki ga apliciramo v visokotlačnem okolju. Znanstvene raziskave in študije so pokazale, da se hiperbarična kisikova terapija lahko uporablja kot primarni ali dodatni način za preprečevanje poškodb, povezanih s športom.

Poškodbe pri športu

Regeneracija s hiperbarično komoro

Najpogostejša metoda regeneracije poškodb za večino športnikov je ustrezen počitek. Toda dolga odsotnost s tekmovanj lahko slabo vpliva na kariero profesionalnega športnika.

Raziskave in študije so pokazale, da je hiperbarična kisikova terapija precej učinkovita za regeneracijo poškodb, saj ta traja manj časa. Je način, ki pod atmosferskim tlakom do 1,5 ATA, pomaga poškodovanim tkivom, da absorbirajo več kisika, kot bi ga lahko pri normalnem zračnem tlaku.  Pri povišanem zračnem tlaku hiperbarična kisikova terapija omogoča, da se čisti kisik raztopi v krvi, cerebrospinalni tekočini in plazmi. Tako območja, ki imajo sicer omejen pretok krvi in zaradi tega pomanjkanje kisika, prejmejo veliko količino kisika, kar znatno pospeši proces regeneracije.


Izboljšana regeneracija

Regeneracija s hiperbarično komoro

Športnikov program je sestavljen iz šestih ključnih kategorij, in sicer priprav, treninga, kondicijskega treninga, tekmovanja, zdravljenja poškodb in okrevanja. Pri tako zahtevnem urniku je ključnega pomena, da telo počiva, si lahko opomore in se pripravi na prihajajoče napore.

Vendar pasivno okrevanje ni vedno koristno. Zlasti za tiste športnike, ki so v času okrevanja željni tudi izboljšati svojo zmogljivost. Športniki zato, ob zdravnikovem priporočilu,  pogosto uporabljajo aktivne metode regeneracije, kot je hiperbarična kisikova terapija.

Travmatske poškodbe

Pretresi možganov

Vsako leto zabeležimo ogromno primerov travmatskih poškodb možganov. Od tega se jih nekje 10 odstotkov zgodi med športom. Študije so pokazale, da je hiperbarična terapija koristna za izboljšanje stanja po travmatskih poškodb možganov in pretresa možganov pri športnikih. Okolje hiperbarične terapije, ki je bogato s kisikom, skupaj s povišanim zračnim tlakom pomaga pri preprečevanju slabosti, bolečine, utrujenosti in pri drugih simptomih, hkrati pa krepi naravno sposobnost celjenja telesa.

Izboljšana zmogljivost

Vrhunska kondicija

Športniki neprestano iščejo tehnike, ki bi izboljšale zmogljivost in bi z njimi pridobili prednost pred drugimi tekmovalci. Mnogi od njih zato trenirajo na višjih nadmorskih višinah. S tem izboljšajo zmožnost prenosa kisika v telesu in povečajo proizvodnjo rdečih krvničk. Hiperbarična terapija daje podobne rezultate s povečanjem vsebnosti kisika v krvi in boljšo prekrvavitvijo telesa.

Tekmovalni športi

Za sodelovanje v tekmovalnem športu sta potrebni fizična vzdržljivost in spretnost, vendar ne smemo pozabiti na koncentracijo in zbranost. Za doseganje rezultatov je koncentracija enako pomembna kot spretnost in vzdržljivost. Nekatere študije so pokazale, da je hiperbarična kisikova terapija koristna pri preprečevanju vrtoglavice in težav z vidom, kar izboljšuje celotno uspešnost športnika.

Zmanjšajte čas okrevanja in se hitreje vrnite v igro

Hiperbarična kisikova terapija je postala ena izmed najučinkovitejših metod pri okrevanju profesionalnih športnikov

Med terapijo v hiperbarični komori telo prejema čisti kisik pri višjem atmosferskem tlaku kar poveča dotok kisika v krvni obtok. Zvišan nivo kisika prispeva k hitrejšemu okrevanju po treningu in povečajnju zmogljivosti

Hiperbarična kisikova terapija je trenutno najobetavnejša metoda za športnike, ki si želijo hitrega okrevanja, izboljšanja zmogljivosti ali zdravljenja resne poškodbe. V specialistični kliniki Dvorec Lanovž, športnikom nudimo kompletno zdravstveno obravnavo.

Zmanjšajte čas okrevanja in se hitreje vrnite v igro

Terapija s kisikom je eden najbolj učinkovitih in naravnih načinov za zmanjšanje vnetja, pospešitev celjenja ran in izboljšanje telesne sposobnosti.

Za pravilno delovanje tega spletišča se včasih na vašo napravo naložijo majhne podatkovne datoteke, imenovane piškotki. Sistemski piškotki, ki so nujni za delovanje, so že dovoljeni. Vaša izbira pa je, da dovolite ali zavrnete piškotke analitike in trženja, ki nudijo boljšo uporabniško izkušnjo, enostavnejšo uporabo strani in prikaz ponudbe, ki je relevantna za vas.