Hiperbarična kisikova terapija za starejše bolnike

Znotraj komore za hiperbarični kisikov tretma bolnik absorbira skoraj štirikrat več kisika kot pod normalnimi pogoji.

Sprostite se in se z vsakim dihom počutite mlajši.

Znotraj komore za hiperbarični kisikov tretma bolnik absorbira skoraj štirikrat več kisika kot pod normalnimi pogoji.

Hiperbarični kisikov tretma dokazano deluje, tako da:

  • Spodbuja naravni proces zdravljenja in imunost
  • Povečuje vitalnost, izboljša koncentracijo in spomin
  • Zmanjšuje utrujenost in izboljša raven energije, vztrajnost in vzdržljivost
  • Izboljša pomlajevanje celic ter pomaga v boju proti staranju
  • Odpravi občutek »megle v glavi« ter izčrpanosti zaradi letenja (angl. jet lag)
  • Pomaga v boju proti infekcijam, pomaga izločati toksine in odpadne snovi
  • Ponovno aktivira kožne celice in izboljša krvni obtok

Hiperbarični kisikov tretma je tako naraven, kot dihanje

Je eden izmed najbolj učinkovitih 100 % naravnih metod za lajšanje vnetij, spodbujanje celjenja ran, ter povečanja tako telesne kot kognitivne zmogljivosti.


Vloga HBOT pri obvladovanju bolezni, ki so značilne za starejše

Staranje samo po sebi ni bolezen, a nekatere bolezni so povezane s staranjem. Hiperbarična oksigenacija (HBO) ima pomembno vlogo pri izvajanju geriatrične medicine. Pri procesu staranja sodeluje več dejavnikov, vključno z prirojenim procesom staranja, genskimi okvarami, ter vplivi okolja. Obstaja več kot 300 teorij, ki poskušajo pojasniti fenomen staranja. Najbolj znana je tista, ki pravi, da utegne biti staranje posledica škodljivih, nepopravljivih sprememb, ki nastanejo zaradi reakcij prostih radikalov.


Prosti radikali in staranje

Teorija o staranju zaradi prostih radikalov predpostavlja, da je za staranje in smrt vseh živih celic odgovoren en sam skupni proces, na katerega vplivajo genski in okoljski dejavniki.

Teorija o prostih radikalih, ki povzročajo staranje, ki jo je leta 1954 postavil Denham Harman, ostaja najbolj priljubljena in najbolj raziskana teorija o staranju. Temelji na kemični naravi prostih radikalov in njihovi vseprisotnosti.

Kljub delovanju antioksidativnih hranil, se vseeno pojavlja določena oksidativna škoda, in kopičenje te škode tekom življenja se smatra kot poglavitni dejavnik, ki prispeva k staranju in nastanku bolezni. Oksidativni stres in nastajanje prostih radikalov se s starostjo le se stopnjujeta, medtem ko naravna telesna antioksidativna obramba upada.

Hipoksija je osrednji »krivec« za upad miselnih funkcij tekom staranja

Čeprav hipoksija spremlja proces staranja, hiperbarični kisikov tretma pa lahko prepreči hipoksijo, ni dokazov, da lahko HBO ustavi ali obrne proces staranja.

Na staranje lahko gledamo kot na manifestacijo hipoksije. Proces staranja vključuje zmanjšano sposobnost osrednjega živčnega sistema za uporabo kisika. Upad miselnih funkcij, ki je posledica staranja, je podoben upadu, ki je posledica hipoksije. Čeprav je v starosti okrnjena funkcionalna aktivnost, metabolična kapaciteta možganov ni povsem izčrpana.

Kisikov tretma kot pomoč pri rehabilitaciji
starejših oseb

Rehabilitacija starejših pacientov, se posebej tistih z nevrološkimi težavami, predstavlja izziv.

Zmogljivost za telesno vadbo je pri teh bolnikih zmanjšana. HBO morda pri zdravih odraslih ne bo povečala telesne zmogljivosti, bo pa izboljšala telesno zmogljivost pri tistih, ki jih omejujejo bolečina, ohromelost ali spastičnost. Fizioterapija se pri teh bolnikih lahko izvaja v večprostorski hiperbarični komori.

HBO se ne uporablja za zdravljenje staranja.
Glavni cilj HBO je ukrepati proti hipoksiji v tkivih ter izboljšati metabolizem. Oboje je velikega pomena pri lajšanju možganskih motenj, ki predstavljajo velik del težav pri geriatričnih pacientih, ki se zdravijo s hiperbaričnim kisikovim tretmajem.

HBO za lajšanje upada miselnih sposobnosti pri starejših

HBO je del multidisciplinarnega pristopa do pacienta, ki trpi zaradi upada miselnih sposobnosti, ki je posledica staranja. Najbolje deluje v kombinaciji z »možgansko telovadbo« (miselnimi vajami), fizičnimi vajami ter nootropičnimi zdravili (za izboljšanje cerebralnega metabolizma).

HBO pri primarnih degenerativnih demencah nima nobenega učinka, izboljšuje pa miselne sposobnosti pri pacientih z cerebrovaskularno insuficienco, kot tudi presnovne motnje, povezane s hipoksijo.

Varnost terapij HBO pri starejših

Izkazalo se je, da je terapija koristna v geriatriji, najbolj uporabna pa je pri sindromu venske insuficience.
Ker starejši neaktivni pacienti trpijo tudi zaradi kognitivnega upada ob odsotnosti organskih obolenj možganov, je kombinacija HBO, nootropičnih zdravil, »možganske telovadbe« (miselnih vaj), in fizioterapije maksimalno učinkovita pri geriatričnih bolnikih.
Če drži teorija genskega programiranja staranja, življenjske dobe ne moremo podaljšati, lahko pa pacientu pomagamo doseči najvišjo možno starost, določeno zanj, ob najvišji ravni duševnega in telesnega delovanja.

HBO se pri starejših osebah na splošno šteje za varno terapijo, razen v primeru zdravstvenih kontraindikacij.

Za pravilno delovanje tega spletišča se včasih na vašo napravo naložijo majhne podatkovne datoteke, imenovane piškotki. Sistemski piškotki, ki so nujni za delovanje, so že dovoljeni. Vaša izbira pa je, da dovolite ali zavrnete piškotke analitike in trženja, ki nudijo boljšo uporabniško izkušnjo, enostavnejšo uporabo strani in prikaz ponudbe, ki je relevantna za vas.