Hiperbarični kisikov tretma pri celjenju ran

Kisik je superjunak našega dihanja.

Rane za naravno celjenje potrebujejo kisik, zato hiperbarično kisikovo terapijo uspešno uporabljamo kot dopolnilno terapijo pri celjenju ran.


Kisik igra ključno vlogo pri celjenju ran

Zdravnik, ki obravnava rane, lahko priporoči poseben terapevtski postopek za celjenje ran v hiperbarični komori.

Rane za naravno celjenje potrebujejo kisik, zato hiperbarični kisikov tretma uspešno uporabljamo kot dopolnilno terapijo pri celjenju ran. Glede na vse več raziskav o koristih HBOT pri različnih vrstah ran, lahko kisikov tretma smatramo kot pomemben del zdravstvene strategije za pospešitev procesa celjenja in okrevanja.

Zdravljenje opeklin

Zdravljenje opeklin je glavna skrb terapevta, ki se ukvarja s tovrstnimi pacienti. Primarna posledica opeklin je uničenje kože in oslabitev mišično – skeletne zmogljivosti, kar je odvisno od resnosti opeklin. Pozitivni učinki hiperbarične kisikove terapije dokazano delujejo, tako da:

  • Zmanjšajo nastanek edema (otekline) po opeklini zaradi hiperoksične vazokonstrikcije
  • Spodbujajo neoangiogenezo, ustvarjanje novih krvnih žil
  • Povečajo število aktivnih foliklov, sposobnih regeneracije
  • Spodbujajo regeneracijo epitelija (krovnega tkiva)

Pomožna terapija pri celjenju opeklin

Rane in opekline so poškodovana mesta, ki potrebujejo stalno oskrbo, da dosežemo celjenje z minimalnimi brazgotinami. Hiperbarični kisikov tretma lahko kot dopolnilno zdravljenje pomaga zmanjšati umrljivost in zmanjšati potrebo po operaciji pri blago do močno opečenih bolnikih.

Hiperbarični kisikov tretma je zelo učinkovit pri zdravljenju embolije, zastrupitve z ogljikovim monoksidom, pri zmečkaninah z akutno travmatično ishemijo, bakterijski infiltraciji nekrotičnih ran in dodatnih težavah, ki prizadenejo kožo, tkiva in kosti.

Hiperbarični kisikov tretma spodbuja oksigenacijo tkiv in povečuje raven kisika pri ishemičnih ranah, da spodbudi angiogenezo in celjenje ran.

Hiperbarična kisikova terapija je naravna kot dihanje

Kisikova terapija je ena izmed najmočnejših in 100 % naravnih načinov za lajšanje vnetij, pospeševanje celjenja ran in optimizacijo telesne in duševne zmogljivosti.

Kaj točno je rana?

Rana je motnja v neprekinjenosti nepoškodovanih tkivnih struktur, večinoma povezana z izgubo tkiva. Škoda je lahko posledica mehanskih, toplotnih, fizikalnih, kirurških ali kemičnih vplivov. Razjeda je lokalna okvara ali udrta površina organa ali tkiva, ki nastane z razpadanjem vnetnega nekrotičnega tkiva. Kožna rana je opisana kot razjeda, če pride do žariščne izgube dermisa (usnjice) in epidermisa (povrhnjice).

HBOT je zelo učinkovit dodaten tretma pri oskrbi ran

Hiperbarični kisik (HBO) pospešuje celjenje ran, saj preprečuje tkivno hipoksijo in je dragocen dodatek pri obvladovanju ishemičnih, okuženih in problematičnih ran, ki se ne celijo. Pomembne aplikacije vključujejo razjede pri diabetičnem stopalu. V plastični kirurgiji hiperbarično zdravljenje ran izboljša preživetje kožnih presadkov in loput.

Uporaba dodatnega kisika pri tretmaju za nego ran je priporočljiva za vse bolnike, za katere velja, da so visoko izpostavljeni okužbi, in so v postopku priprave na operacijo, ali po njej.

Odlični rezultati pri zdravljenju ran

Pomanjkanje oksigenacije krvi lahko privede do počasnega celjenja ran. Hiperbarična kisikova terapija zahteva izpostavljanje telesa čistemu kisiku znotraj specializirane komore pri tlaku, ki je večji od običajnega, kar olajša absorpcijo kisika v naš krvni obtok.

 

Postopek pomaga ljudem izkusiti dih svežega zraka pri zdravljenju ran, ki se celijo dolgo, vključno z ranami, ki se ne celijo.
  • Zakasnjene poškodbe zaradi radioaktivnega sevanja
  • Okužbe mehkih tkiv
  • Termične opekline
  • Kožni presadki in lopute
  • Zmečkanine
  • Rane, povezane s sladkorno boleznijo

Kisikova terapija za spodbujanje angiogeneze pri ranah, ki se ne celijo normalno

Obstajajo nekatere rane, ki se ne zacelijo v razumnem časovnem okviru, kot so razjede pri diabetičnem stopalu ali druge razjede pri venski insuficienci. Hiperbarična kisikova terapija lahko naslavlja več dejavnikov, ki pomagajo pri okrevanju ran, in sicer z uporabo učinkovitih mehanizmov delovanja, na primer z izboljšanjem angiogeneze, fiziološkim procesom, ki pomaga tvoriti nove krvne žile iz že obstoječih žil.

Glede na to, da sta razmnoževanje fibroblastov in biosinteza kolagena odvisna od kisika, se je zdravljenje znotraj hiperbarične komore za rane izkazalo kot zelo uspešno pri spodbujanju neovaskularizacije (ali angiogeneze), vključno z drugimi rastnimi faktorji, ki sodelujejo v procesu celjenja ran, kot je npr. vaskularni endotelni rastni faktor.

Vključite kisikovo terapijo v svojo strategijo obravnave ran

Celjenje ran je zapleten postopek z večfaktorsko etiologijo, vendar je pogosto značilno, da so rane hipoksične, predel telesa je torej prikrajšan za zadostno oskrbo s kisikom na nivoju tkiv. Razjede spodnjih okončin, kot je diabetično stopalo, lahko štejemo za rane, ki se ne celijo normalno, pri celjenju katerih hiperbarična medicina igra ključno vlogo.

Travmatične rane

V primeru travmatičnih ran so študije pokazale, da je zdravljenje s hiperbarično kisikovo terapijo priporočljivo po kirurškem posegu s čiščenjem rane in popravljanjem mehkih tkiv ter stabilizacijo kosti, če je to potrebno. Več terapij znotraj hiperbarične komore za nego ran lahko prepreči širitev ishemične nekroze, zmanjša otekline, zatre okužbo in olajša celjenje.

Kožni presadki in lopute

Kožni presadki so tanke plasti kože, ki jih kirurgi presadijo, da pokrijejo obsežne rane ali travme, z namenom izboljšati delovanje in videz določenega dela telesa. V večini primerov kožne presadke in lopute telo dobro sprejme in se zacelijo naravno. Obstajajo določeni dejavniki, ki ogrožajo presadke in lopute, predvsem hipoksija in poškodovana cirkulacija.

V povezavi s tradicionalnimi tehnikami celjenja ran, kot so medicinsko odstranjevanje poškodovanega tkiva ali zdravljenje z antibiotiki, se lahko kisikova terapija pri celjenju ran izkaže za zelo učinkovito.

Tkiva za zdravo delovanje potrebujejo kisik

Ena od glavnih prednosti hiperbaričnega kisikovega tretmaja za rane je izboljšanje oksigenacije na prizadetih območjih, da se izboljša sinteza fibroblastov in kolagena, da se ohrani angiogeneza in izboljša delovanje belih krvničk. Izboljšanje mikrocirkulacije je neposreden učinek večjega vnosa kisika, kar vodi tudi do zmanjšanja otekline ali reperfuzijske poškodbe.

Hiperbarična kisikova terapija je velikega pomena pri celjenju ran

Povečano dovajanje kisika zadovolji potrebo rane,
ki se celi, po povečanemu kisiku.

Ne glede na etiologijo je pogost skupni imenovalec ran, ki se ne celijo normalno, hipoksija v tkivih. Tradicionalni kirurški posegi do dandanes še niso rešili problema ran, ki se ne celijo normalno, zdravniki, ki obravnavajo rane, pa morajo razviti zdravstvene strategije, ki naslavljajo vse dejavnike in postopke za nego ran.

Za oksigenacijo hipoksičnega središča kroničnih ran, ki se ne celijo normalno, je potreben visok tlak. Vmesna korekcija hipoksije z uporabo kisikovega tretmaja za rane poveča podvajanje fibroblastov in tvorbo kolagena.

Specialist za rane bo lahko potrdil, da zvišanje koncentracije kisika v rani poveča sposobnost levkocitov, da ubijejo patogene bakterije. Povečana oskrba s kisikom zadovolji potrebo rane, ki se celi, po povečanem kisiku. Kisik, ki ga dovajamo pri povišanem tlaku, spodbuja hitrost epitelizacije pri ishemičnih ranah. Bistveni učinek dovajanja dodatnega kisika je angiogeneza, ki prispeva k boljšemu razmnoževanju celic, zaradi česar je hiperbarična oskrba rane nujna kot pomožna terapija pri sanaciji poškodb tkiva.

Za pravilno delovanje tega spletišča se včasih na vašo napravo naložijo majhne podatkovne datoteke, imenovane piškotki. Sistemski piškotki, ki so nujni za delovanje, so že dovoljeni. Vaša izbira pa je, da dovolite ali zavrnete piškotke analitike in trženja, ki nudijo boljšo uporabniško izkušnjo, enostavnejšo uporabo strani in prikaz ponudbe, ki je relevantna za vas.